Hvad er linux
Linux har eksisteret siden starten af 90'erne, og har siden nået en bruger-base, der spænder over brancher og kontinenter. Linux er faktisk overalt. Det er i dine telefoner, i dine biler, i dine køleskabe. Det kører det meste af internettet, supercomputere gør videnskabelige gennembrud og bruges på verdens børser. Linux platformen bruges nu på desktops, servere og indlejrede systemer over hele kloden. Det er et af de mest pålidelige, sikre og bekymringsløse operativsystemer der er til rådighed.
Ligesom Windows XP, Windows 7, Windows 8,windows 10 og Mac OS X er Linux et operativsystem. Et operativsystem er software, der styrer alle de hardware ressourcer, der er forbundet med dit skrivebord eller din computer. For at sige det mere enkelt - det styrer operativsystemet kommunikationen mellem din software og din hardware. Uden operativsystemet (ofte kaldet „OS“), ville softwaren ikke fungere.
Operativsystemet består af flere dele:
Bootloader:
Den software, der styrer opstarten af din computer. For de fleste brugere vil dette simpelthen være en skærm, der popper op og til sidst går væk for at starte op i operativsystemet.
Kernen:
Det er det der styrer det hele, der rent faktisk hedder „Linux“. Kernen er kernen i systemet og styrer CPU, hukommelse og perifere enheder.
Daemoner:
Dette er baggrundstjenester (udskrivning, lyd, planlægning osv.), Der enten starter under opstart, eller efter at du logger ind på skrivebordet.
Shell:
Du har sikkert hørt om Linux-kommandolinjen. Dette er skallen - en kommandoproces, der giver dig mulighed for at styre computeren via kommandoer skrevet til en tekstgrænseflade. Det var det, der på en gang skræmte folk væk fra Linux mest. Dette er ikke længere tilfældet. Med en moderne desktop på Linux er der ingen grund til at bruge kommandolinjen.
Det er den dag idag slet ikke nødvendigt, at bruge et terminalmiljø på Linux, medmindre du har behov ud over almindeligt brug.
Grafisk server:
Dette er delsystemet, der viser grafikken på skærmen. Det kaldes almindeligvis X-serveren eller bare „X“.
Desktop Environment:
Dette er det stykke af puslespillet, som brugerne faktisk interagerer med. Der er mange desktop-miljøer at vælge imellem (GNOME, Cinnamon, Enlightenment, KDE, XFCE, osv.). Hvert skrivebordsmiljø indeholder indbyggede applikationer (f.eks. Filadministratorer, konfigurationsværktøjer, webbrowsere, spil osv.).
Applikationer:
Desktop-miljøer tilbyder ikke alle programmer. Ligesom Windows og Mac tilbyder Linux tusinder af tusindvis af software af høj kvalitet, der nemt kan findes og installeres. De fleste moderne Linux-distributioner omfatter App Store-lignende værktøjer, der centraliserer og forenkler applikationsinstallationen. For eksempel: Ubuntu Linux har Ubuntu Software Center, som giver dig mulighed for hurtigt at søge blandt de tusindvis af apps og installere dem hurtig og nemt.
Der tilbydes ikke alle programmer til Linux, men du kan finde frie erstatninger af høj kvalitet til de fleste proprietære programmer, som du, - hvis du ikke har meget specielle behov udover almindeligt brug fint kan bruge.