- Hvad er Linux
- Syntes du at Linux er for besværligt
- Hvad er en Linux kommandolinjen
- Hvordan virker Linux
- Hvad er et Linux skrivebordsmiljø
- Hvad er en Distribution
- Linux og Open Source
- Dansk support til Linux
- Kan jeg køre Linux og Windows på samme computer
- Risici ved at køre Linux og Windows på samme computer
- Skal jeg installere programmer jeg finder på nettet til linux
- Jeg kan ikke få de programmer jeg bruger i Windows til at køre på Linux
Hvad er Linux
Linux er et Open source, fællesskabs-udviklet operativsystem med kerne sammen med andre værktøjer, programmer og tjenester.
Som ethvert andet operativsystem som Windows eller MAC, administrerer det hardwareressourcerne i et system som CPU, RAM og lager. Kernen forbinder operativsystemet og den underliggende hardware og letter kommunikationen mellem de to.
Syntes du at Linux er for besværligt
Det tager under en time at installere Linux på harddisken og det er ikke noget der kræver forudgående viden/ den helt store videnskabelige kunnen. Linux er klart nemmere efter en måneds tid eller to i forhold til Windows eller MacOS.
Linux er designet ud fra formålet om at være det nemmeste, man kan tilbyde nybegyndere. For 20 år siden var Linux besværligt at bruge. Det er det ikke mere.https://linuxcarl.dk/wp-login.php
Hvad er en Linux kommandolinjen
kommandolinjen er slet ikke nødvendig (kun i sjældne tilfælde), men selv nybegyndere begynder ofte at bruge den, når de har set mulighederne i den. Det er f.eks. langt hurtigere at installere programmer med terminalen end med Software centeret, når du først har øvet dig lidt med Kommando prompten.
En kommandolinje er en grænseflade, der giver dig mulighed for at skrive og køre Linux-kommandoer, som instruerer operativsystemet om, hvilke handlinger der skal udføres. En kommandolinjegrænseflade leveres af en terminal eller terminalemulator såsom GNOME Terminal, Terminator, og XTERM.
Eksempel på Linux terminal (Terminator)
Hvordan virker Linux
Kernen i ethvert Linux-system er kernen. Kernen er det, der adskiller Linux fra andre operativsystemer. Det er den centrale komponent i operativsystemet og fungerer som en bro mellem applikationerne på brugerniveau og de underliggende hardwarekomponenter.
Det muliggør kommunikationen mellem softwaren og den underliggende fysiske hardware. Kernen styrer alle de kørende processer, hukommelse, filer og så videre. I en nøddeskal tager kernen sig af følgende:
- Hukommelsesstyring – Kernen holder styr på hukommelsesbrug af forskellige applikationer på systemet
- Enhedsstyring – Den administrerer også forskellige enheder, der er forbundet til systemet, såsom input- og output-enheder
- Process Håndtering – Kernen styrer kørende processer for at undgå konflikter og deadlocks og også for at systemet fungerer optimalt
- Systemopkald og sikkerhed – Kernen modtager og håndterer anmodninger om service fra processerne
- Som nævnt før, sidder kernen lige i midten af brugerprocesser og den underliggende hardware, som omfatter RAM, CPU, I/O-enheder, lager (harddisk), grafik og netværk
Hvad er et Linux skrivebordsmiljø
Et skrivebordsmiljø er en samling af komponenter, der giver en grafisk brugergrænseflade (GUI), der giver brugerne mulighed for problemfrit at interagere med operativsystemet. Det omfatter grafiske elementer såsom ikoner, menuer, vinduer, proceslinjer, wallpapers, widgets og paneler for at nævne nogle få.
Et skrivebordsmiljø gør det muligt for brugere nemt at administrere systemet i modsætning til kommandolinjegrænsefladen, som kræver lidt kendskab at bruge.
Linux skrivebordsmiljø
Hvad er en Distribution
Ofte forkortet som ‘distro’ er en Linux-distribution en version af Linux-operativsystemet, der er baseret på Linux-kernen. Den leveres med andre komponenter såsom systemværktøjer og -tjenester, applikationer og yderligere programmer såsom LibreOffice, GIMP og Firefox webbrowser og mange andre programmer.
Linux og Open Source
Linux er et gratis, open source-operativsystem, der oprindeligt blev udgivet til den brede offentlighed i 1991. Det er i øjeblikket under GNU General Public License (GPL). Opensource indebærer, at enhver kan studere, ændre og videredistribuere kildekoden, forudsat at de gør det under GNU GPL-licensvilkårene.
Over tid er Linux vokset med stormskridt til at blive et af de største open source-projekter i verden. Det har vundet hjerterne hos it-professionelle, Nasa, Cern, desktop-elskere og hobbyfolk fra hele verden.
Det nyder et bredt fællesskab af livlige og utrættelige udviklere, der bidrager til kernen, søger og retter fejl, tilføjer nye funktioner og brainstormer nye ideer, mens de deler deres synspunkter og meninger med fællesskabet.
Dansk support til Linux
Du kan tilmelde dig på linuxin.dk, hvor du kan få hjælp og give hjælp til andre Linux brugere. Det er ganske gratis at tilmelde sig og bruge deres forum. Der findes masser af gratis Linux bøger og guides på nettet.
Kan jeg køre Linux og Windows på samme computer
At have Windows og Linux installeret på din pc giver dig det bedste fra begge verdener. Men det er ikke altid gnidningsfrit. Dobbelt opstart kan føre til problemer, hvoraf nogle er svære at forudse. Det er bedre kun at installere Linux på computeren alene.
Mange har en gammel computer stående som de ikke bruger mere fordi den er blevet sløv med windows. Her kommer Linux til sin ret, fordi det kræver ikke så meget computerkraft at køre Linux. Hvis du har en ældre Dell, lenovo eller HP computer er de velegnet til at køre med Linux.
Risici ved at køre Linux og Windows på samme computer
- Dual Boot kan forårsage en utilsigtet overskrivning af data/operativsystem
- Måske en af de største faldgruber, når du dual boot Windows 10 eller 11 og Linux er at du er ude af stand til at få adgang til dine data
- Hvis du kører en dual boot, øges sandsynligheden for, at malware påvirker Linux-miljøet.
- Et nøgleproblem, når du dual booter Linux og Windows er, at der opstår tilsyneladende tilfældige hardwareproblemer. Disse er typisk knyttet til Windows-enhedsdrivere.
- Dual Booting kan påvirke disk- og pc-ydeevne
Så derfor anbefaler jeg ikke Windows og Linux på samme computer
Skal jeg installere programmer jeg finder på nettet til linux
Nej det skal du ikke. Installation af software fungerer anderledes på Linux. I stedet for at besøge et websted, skal du hente softwaren fra din Linux-distributions softwarelagre med dens pakkehåndtering. Dette lyder kompliceret, men er faktisk enklere end at installere software på Windows.
Et typisk Linux-distributions software installationssystem har meget til fælles med en app-butik. Der er ét sted, du går til for at installere det meste af din software, og softwareopdateringer foregår også med software installationssystemet.
Det meste af den software, du vil installere på din Linux-distribution, er tilgængelig i dens softwarelagre. Din Linux-distribution giver sandsynligvis en flot grafisk brugergrænseflade til dette system. Vælg din ønskede pakke, og dit pakkehåndtering program vil automatisk downloade pakken, hente eventuelle andre softwarepakker, den kræver, og installere dem alle.
Jeg kan ikke få de programmer jeg bruger i Windows til at køre på Linux
Linux er ikke Windows. Hvis du insisterer kan du også få Windows til at køre inde i Linux med VirtualBox og så bruge Windows programmer. Herunder kan du se erstatning programmer for Windows, hvis du vælger kun at bruge Linux.
Windows-program → Linux erstatning
Microsoft Office → Libre Office — Google Docs — Onlyoffice
Notepad → Notepad++
Any HTML Editor → Bluefish
Microsoft Outlook → Thunderbird
Microsoft Edge Browser, Google Chrome, Opera, Tor → Firefox — Google Chrome — Opera — Tor
Any Instant Messenger App → Pidgin
Discord. → Discord.
Microsoft Windows Media Center, Plex → Kodi → Plex
Spotify → Spotify
Adobe Acrobat Reader → Okular
Adobe Photoshop → Gimp
Microsoft Paint → Pinta
Krita → Krita
Blender → Blender
RawTherapee → RawTherapee
Darktable → Darktable
Any Audio Editor → Audacity
Adobe Illustrator, CorelDRAW, Inkscape → Inkscape
Windows Media Player, VLC → VLC
Microsoft Teams → Microsoft Teams
Zoom → Zoom
Microsoft Movie Maker, OpenShot, Kdenlive → OpenShot — Kdenlive
Partition Magic → GParted
Nero Burning ROM → Brasero
Nero → K3b
µTorrent, Transmission, qBittorent → µTorrent → Transmission → qBittorent
7-Zip → 7-Zip
WS-FTP → Filezilla
WinAmp → Audacious